Go green!
Wist je dat…als je een bosje bloemen koopt dit zorgt voor een uitstoot van 450kg CO2 per jaar? Dit is ongeveer gelijk aan een autorit van Amsterdam naar Bordeaux en weer terug. Veel he?
Bloemen zijn dus eigenlijk best slecht voor het klimaat als we het zo bekijken, maar ze zijn zo mooi! #Dilemma
Wat kun je nou doen om te zorgen dat je toch bloemen mag kopen maar wel goed bezig bent voor het klimaat? Volg deze tips op en jij bent helemaal green bezig!
Tip 1: Koop bloemen van het seizoen. Deze bloemen zijn op dat moment het liefst voor het klimaat.
Extra tip: Lees ook mijn blog ‘Wanneer zijn bloemen het goedkoopst?’, hierin staat welke bloem van welk seizoen is.
Tip 2: Wissel bloemen eens af met planten.Een potplant gaat langer mee en is meestal ook klimaatvriendelijker dan bloemen.
Tip 3: Verzorg je bloemen goed. Met een goede verzorging gaan bloemen langer mee. Dit betekend dat je minder vaak bloemen hoeft te kopen en dus ben je goed bezig voor het klimaat.
Wanneer zijn bloemen het goedkoopst?
Bloemen zijn meestal goedkoper als je ze koopt in het seizoen. En dan bedoel ik niet zomer, lente, herfst en winter. Nee, bloemen hebben hun eigen seizoen. Hier onder zie je precies welke bloem in welke maand in zijn ‘periode’ is.
Januari: Chrysanten, Hypericum, Tulpen
Februari: Chrysanten, Hypericum, Tulpen, Orchideeën in pot
Maart: Chrysanten, Hypericum, Gerbera’s, Tulpen, Orchideeën in pot
April: Chrysanten, Hypericum, Gerbera’s, Tulpen, Zonnebloemen, Orchideeën in pot
Mei: Chrysanten, Hypericum, Gerbera’s, Zonnebloemen, Orchideeën in pot
Juni: Chrysant, Hypericum, Gerbera’s, Gladiool, Lelie, Zonnebloemen
Juli: Chrysant, Hypericum, Gerbera’s, Gladiool, Lelie, Zonnebloemen
Augustus: Chrysant, Hypericum, Gerbera’s, Gladiool, Lelie, Zonnebloemen
September: Chrysant, Hypericum, Gerbera’s, Gladiool, Lelie, Zonnebloemen
Oktober: Chrysant, Hypericum, Zonnebloemen
November: Chrysant, Hypericum
December: Chrysant, Hypericum, Tulpen
Als je dus nu bloemen wil kopen kun je het beste chrysanten, hypericum, gerbera’s of zonnebloemen kopen omdat het nu het seizoen is voor deze bloemen.
Extra tip: rond feestdagen zijn bloemen meestal duurder, bijvoorbeeld rond moederdag. Als je dus goedkoop bloemen wil kopen kun je beter een paar dagen na een feestdag pas naar de winkel gaan.
Party hardy!
Het is feest!
Van 23 t/m 26 mei zijn de natuurdagen. Reden voor wat extra aandacht voor je tuin en een extra rondje door het bos. Maak eens wat mooie foto’s en geniet een beetje extra van de natuur, je zult merken dat alles een stuk mooier is! Ik heb zelf foto’s gemaakt van de bloemen en planten in onze eigen tuin en stiekem ben ik best trots op het eindresultaat.
Nieuwe achtergronden voor Windows misschien?
Van harte gefeliciteerd met jouw stukje natuur en succes met het maken van de foto’s!
XOXO
Marly


Doei dooie bloemen, hallo blije portemonnee!
Bloemen zijn mooi, maar moeten ook mooi blijven. Hoe langer je bloemen meegaan, hoe minder vaak je nieuwe bloemen hoeft te kopen. Zorgen dat je bloemen lang staan is dus goed voor je portemonnee! Daarom vijf tips voor een mooi boeket met een lange houdbaarheidsdatum (als je het goed doet natuurlijk ;) )
Tip 1: Zet de bloemen niet in de buurt van een fruitschaal
Hoe mooi de kleurige combinatie van bloemen en fruit ook kan zijn, zet deze twee niet bij elkaar op tafel. Fruit bevat het ethyleen gas, dit is erg schadelijk voor bloemen! Het gas bevorderd namelijk de veroudering van de bloemen.
Tip 2: 7-up toevoegen aan het water
Veel mensen zweren erbij. 7-up mengen met water is goed voor bloemen. Dit komt door de suiker dat in de 7-up zit en de zuurtegraad. Let op dat je niet te veel 7-up erbij doet, dat vinden de bloemen dan weer niet zo fijn.
Tip 3: Stelen schuin aansnijden
In de bloemenwinkel kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: ‘De rozen moet je goed schuin aansnijden’. Dit is heel belangrijk want zo neemt de bloem meer water op. Stelen schuin aansnijden kun je het beste doen met een scherp aardappelschilmesje. Zorg ook dat er geen blad in het water zit, dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën makkelijk kunnen groeien. Hierdoor kunnen de stelen gaan rotten en dan heb je uiteindelijk niet meer zo’n mooie bloemen over.
Tip 4: Geen warmte of tocht
Zet bloemen niet in de volle zon, bij de openhaard of in de tocht. Hierdoor verdampen de bloemen meer water dan dat zij binnen krijgen. Vergelijk de bloemen met mensen, als wij in de zon zitten zweten we meer en krijgen we vaak minder vocht binnen.
Tip 5: De gebruiksaanwijzing van bloemen
Niet alleen producten en mensen hebben een gebruiksaanwijzing, ook bloemen moeten op een bepaalde manier behandeld worden. Om er een paar op te noemen:
Tulpen: zij houden niet van veel water. Doe maar een klein laagje water in de vaas, anders gaan de tulpen enorm groeien.
Hortensia: een hortensia heeft het liefst warme voeten. Doe daarom handwarm water in de vaas. Als een hortensia slap hangt kun je deze ook in warm water zetten, waardoor deze weer mooi optrekt.
Gerbera’s: houden van een klein laagje water. Zet ze op een ijzerdraadje zodat ze niet zo snel gaan hangen.
Zonnebloemen: dit zijn de grote drinkers. Vul een vaas voor zonnebloemen lekker vol met warm
water.
Pas deze tips toe en je zult zeker langer genieten van je mooie bloemen!
Doei dooie bloemen, hallo blije portemonnee!
XOXO
Marly
Reactie plaatsen
Reacties